Saturday, May 30, 2009

Perkongsian 2 : Dalam masa 5-8 minit....


'Ok, so dah baca artikel ni kan? Meh bagi akak balik artikel tu..'

'Ambil kertas ni, dlm masa 5-8 minit, tuliskan semula, isi-isi penting yg korang ingt daripada artikel tu =)'

Jwpn pertama
- Allah bagi warning dgn menggunakan perkataan 'takut' kpd manusia
- Manusia lebih terperasan akan penggunaan 'takut azab' berbanding 'kebahagiaan syurga'
- Kufur ada 4 jenis : ..... , murtad, yahudi/nasrani, munafiq

Jwpn kedua
- Kafir : sbb jahil, sbb degil, yahudi/nasrani, sbb agama asal
- Ayat yg ditrnkan tak terlibat dgn org yg jahil, tapi mrk ni perlu didakwah juga
- Tiada paksaan dlm agama

Jwpn ketiga
- Ayat yg dlm kertas tu ditrnkan bila wujudnya kaum2 kafir yg tegar & tak mengikut ajaran yg ditrnkan
- Walaupun dah dpt ajaran diaorg still tak nak ikut
- Surah Al-Baqarah --> ckp psl tiada paksaan dlm anuti Islam
- Penulis tekankan psl kenapa ditekankan ttg azab2 di akhirat (perkara ketakutan) --> sbb manusia lebih cenderung utk takut --> bila takut maka nanti dia akan laksanakan tjwb
- E.g mcm takut kat Ah Long bila pnjm duit --> so nnt akan bayar --> ni contoh sy sendiri =p
- Wallahu'alam

Jwpn keempat
1. Sbb2 kufur? : kejahilan, keras hati, tak mendpt petunjuk (*tak pasti sbb yg ni!!!)
2. Utk org yg jahil : kita patut bgtau diaorg psl Islam, kalaupun tak dpt tarik msk Islam, at least tunjukkan Islam tu mudah
3. Org yg keras hati biasanya golongan yg tau psl Islam tp tak nak terima Islam
4. Dlm Al-Quran --> Allah berpesan utk org kufur, khabarkan kpd diaorg 'berita bukan kegembiraan'. Hujahnya --> sbb manusia lebih gentar mendgr balasan drpd berita gembira
5. Islam bukan agama paksaan


Apa pengajaran buat mcm ni?? =) Bersambung...

Allahu'alam

~ kami ~



Sunday, May 24, 2009

CONGKAK 1



' I like it, it is a fun game, like chess '

' Really? So u like to play chess? ' (Biar betul budak ni, congkak mcm chess, saya bermonolog dlm hati) saya tersenyum =)

' Yes, I like it very much '

Pelajar Grade 5 di International School of Prague yg berasal dari USA itu telah membuka mata saya. Terima kasih adik, telah memberi nafas baru terhadap cara saya memandang congkak kini =) Alhamdulillah! Moga pandangan anak-anak kecil ini terhadap Islam akan berubah atau bertambah baik sedari kini, insyaAllah =)



Allahu'alam

~ imalia ~

Sunday, May 17, 2009

Perkongsian 1 : Buka Quran, Ayat Pertama & Pengalaman


Hari ini, kami berhasrat utk berkongsi, moga usaha kecil kami mendapat nilaian di sisi Allah, ameen..


Surah Yunus, 10 : 23

Tetapi ketika ALLAH MEMYELAMATKAN mereka, malah mereka berbuat kezaliman di bumi tanpa (alasan) yang benar.Wahai manusia! sesungguhnya kezalimanmu BAHAYANYA AKAN MENIMPA DIRIMU SENDIRI; itu hanya kenikmatan hidup DUNIAWI,selanjutnya kepada Kamilah KEMBALIMU,kelak akan KAMI KABARKAN kepadamu apa yang telah kamu kerjakan

xreti nak karang ayat la k Ali...huhuhu....rse semua dpt paham kut hehe...rse semua dpt paham kut hehe...rse nak share sgt2 video ni ngn semuorg (maybe dah ade yg tgk) : http://www.youtube.com/watch?v=3fvE1kgP_R0&feature=related kalo tgk ni, konfem macam2 la perasaan keluar. bagus nak stimulate segala mcm neurotransmitters & kalo nak testing function limbig system kite nak befungsi ngn baek x. hee....byk melalut. sori. c u guys later.


video


Surah an-nahl 16 : 68

Dan Tuhanmu mengilhamkan "buatlah sarang di gunung-gunung, di pohon-pohon dan di tempat yang dibikin manusia"

-apa yang kita lakukan semuanya ilham dari Allah..kita takkan berada disini kalau bukan Allah yang tentukan. ilham dari Allah membawa kebaikan kepada kita..

-apa yang terjadi,ujian dariNya tandanya Allah masih sayangkan kita, dan tidak mahu terlajak jauh dalam melakukan dosa.tapi kadangkala kita kene tentukan apa yang Allah ilhamkan dan apa bisikan syaitan..kalau bertentangan dgn kehendak Allah, maka hendaklah kita jauhi..

kak alia ni ayat 1st saya nampak..saya tanak tipu..tapinya saya tak tau nak huraikan macam mana...maaf..



Surah Al Kahf 18 : 29

Dan katakanlah (Muhammad), "kebenaran itu datangnya dari Tuhanmu; barang siapa menghendaki (beriman) hendaklah dia beriman, dan barangsiapa yang menghendaki (kafir) biarlah dia kafir." Sesungguhnya Kami telah menyediakan neraka bagi orang zalim, yang gejolaknya mengepung mereka. Jika mereka meminta pertolongan (minum), mereka akan diberi air seperti besi yang mendidih yang menghanguskan wajah. (Itulah) minuman yang paling buruk dan tempat istirehat yang paling jelek.

pjg kan ayat ni? tp mengikut peraturan yg diberi, maka ayat ini telah terpilih :D saya rase ayat ni boleh la dimasukkn dalam kehidupan saye especially time pemikiran waras. sbb ayat ni cam ckp kite ade 2 pilihan, nak ikut kebenaran yg diberi atau tak. utk saye, maybe lebih kepada, nk pilih what is good for you or what is right for you kot.

sbb biaseny dlm kehidupan ni, kita gune judgement utk pilih mane yg akn menguntungkan kite, and selalu leka antara "good and right". boleh dikatakan ayat ni diaplikasikan dlm setiap hari kot. :)takde kisah yg menarik sgt, cume ayat ni menarik sbb boleh diaplikasikn dlm semua benda.




surah yunus 10 : 12

dan apabila manusia ditimpa bahaya die berdoa kepada Kami dalam keadaan berbaring,duduk,atau berdiri, tetapi setelah Kami hilangkan bahaya itu darinya, dia kembali ke jalan yg sesat, seolah olah dia tidak pernah berdoa kepada Kami untuk (menghilangkan ) bahaya yg telah menimpanya. demikian dijadikan terasa indah bagi org-org yg melampaui batas apa yang mereka kerjakan

Manusia ni bila susah akan cari Allah..then bila kesusahan diganti dgn kesenangan kebanyakannya lalai, x bersyukur and lupa yg kesenangan tu sebenarnya dtg dr Allah.and sesungguhnya nikmat dunia ni dijadikan sgt2 indah utk mereka2 yg leka n lalai dgn nikmat dunia ni..ape yg sy nk relate dr pengalaman..sy pon konfius gak nk relate ngn pngalaman..

tp sy juz nk kongsi pngajaran lepas tiba2 ayat ni ayat pertama sy bce lepas bukak tafsir (bak kata k alia nk ayat first kitorg tgk..hehe:D)>>sy tiba2 rse sedar..sbnrnya byk sgt nikmat yg Allah dh bg kt sy smpai sy jadi cmne sy skang ni..cma sy nih yg 'the err' kdg2 sy xsdar yg nikmat2 tu sbnrnya Allah nk uji sy sjauh mne sy leka ngn dunia..

arini sy sedar, sy ni bila ssh sy cari Allah..nangis2 ngadu..tp bila sng jarang rsenya nangis2 ngadu kt Allah sdgkn nikmat kesenangan tu pon ujian..Astaghfirullah.insyaAllah cba perbaiki diri lagi..itu je kot..sbb xtau nk cite cmne..hehewallahu'alam..moga dpt berkongsi dgn smua lgi insyaAllah






Surah Al Imran 3 : 78

dan sungguh di antara mereka ada segolongan yang memutarbalikkan lidahnya membaca kitab, agar kamu menyangka (yang mereka baca itu) sebahagian dari kitab, padahal itu bukan dari kitab dan mereka berkata," itu dari Allah," padahal itu bukan dari Allah. mereka mengatakan hal yang dusta terhadap Allah, padahal mereka mengetahui.

pengalaman; baru je story2 & tgk video mengenai ajaran sesat kat Mesia, ajaran X igt, tp die mengaku Nabi n Rasul, die kate die dpt dari Allah, n die kate die sampaikan Al Quran, tp dalam Al Quran jelas mengatakan bahwa Nabi Muhammad S.A.W rasul terakhir.. tgk drpd cara die ckp saye rase die ade mental illness (seriusly) tp die ade byk pengikut, same jugak dgn pengikut die, kate refering to diorang punye ketua,"kitorang ade nabi boleh nmpk dgn mate, bg sesiape yg xpercaya pakcik tuh diorang ade ke boleh nmpak nabi," kesian jugak mak cik ni, pakai tutup aurat elok dah n dah tua.. tp tersilap phm agama..Astaghfirullah..




Surah Ibrahim 14 : 32

Allahlah yg telah menciptakan langit dan bumi dan menurunkan air (hujan) dari langit, kemudian dgn (air hujan) itu Dia mengeluarkan berbagai buah-buahan sebagai rezeki utkmu; dan Dia telah menundukkan kapal bagimu agar berlayar di lautan dgn kehendakNya dan Dia telah menundukkan sungai-sungai bagimu

Bila baca ayat ni, akak teringat 2 kisah :

(a) kisah diri sendiri --> dulu waktu akak duduk di Kampung Bukit Lanchong, banjir mmg kerap, sekali tu banjir kilat & besar. Darah kanak2 yg mengalir menguatkan smgt akak utk terus bermain wpn banjir, akak menaiki rakit yg dibuat abg sulung, Arif.

Penat dia berkayuh, akak hny duduk memerhati ke dlm air, baru akak perasan, rakit tu penuh dikelilingi lintah. Allah! Akak terdiam, sebentar tadi masih lincah, sekarang terkedu =).. Sampai sekarang jika difikirkan semula, meremang bulu roma, "Kalaulah rakit tu tak kukuh & akak terjatuh dlm air...." tak berani nak difkirkan lebih jauh, bila teringt betapa byk lintah tu..aaaaaa



(b) kisah shbt akak --> kata dia, dulu dia tidak bertudung, bila dia mula bertudung (tp on off), ada sekali ni dia ikut rombongan ke pantai.. Dia seronok, leka dan berenang dgn tudung masih di kepala. Tanpa dia duga, dia telah berada jauh dari kelompok rakan2, dan yg lebih parah, dia berada di kwsn dlm..

Dia cuba menjerit meminta tlg, malangnya, tiada siapa yg dgr. Dia benar2 lemas, kata dia, terdetik di hatinya "Adakah aku akan mati hari ini dgn cara ini?".. Dia sudah tidak berdaya, dgn kekuasaan Allah, tudung yg dia pakai telah menyelamatkan dirinya. Subhanallah. Dia lebih komited dgn hijabnya kini. Alhamdulillah!



Pelihara kami ya Allah..moga terus teguh & bersungguh memelihara nikmat Islam & Iman, ameen


Allahu'alam


bittaufiq wannajah..lillahi taala =)




~ kami (Syamira, Nabihah, Zizi, Kirin, Sofia, Kak Alia) ~


Sunday, May 10, 2009

SUPERHEATING


There have been many reports,,
of burn injury to people



Amongst these dangerous burns is,,
using microwave ovens to...........


Heat water to make hot drinks!!



Water heated in a microwave ,,
oven may be superheated.............


And when objects (e.g. a spoon) or granulated
materials (e.g. instant coffee) are put into it......


The water may boil very vigorously or
even appear to explode out of the container!!!!

The vigorously ejected boiling water can cause serious burns. Sometimes even the act of taking the container out of the oven and or putting it on the bench can cause the boiling!!!!!


NEVER EXPERIMENT!!


NEVER TRY AT HOME!!!!!


Please Watch Video!



and if anyone saved a life,
it would be as if he saved
the life of all mankind.

(Quran 5:32)


video

CONFIRMED BY SNOPES!

Regards to Anas Renno! & Brother Mirgani


Allahu'alam


~imalia~