Saturday, May 30, 2009

Perkongsian 2 : Dalam masa 5-8 minit....


'Ok, so dah baca artikel ni kan? Meh bagi akak balik artikel tu..'

'Ambil kertas ni, dlm masa 5-8 minit, tuliskan semula, isi-isi penting yg korang ingt daripada artikel tu =)'

Jwpn pertama
- Allah bagi warning dgn menggunakan perkataan 'takut' kpd manusia
- Manusia lebih terperasan akan penggunaan 'takut azab' berbanding 'kebahagiaan syurga'
- Kufur ada 4 jenis : ..... , murtad, yahudi/nasrani, munafiq

Jwpn kedua
- Kafir : sbb jahil, sbb degil, yahudi/nasrani, sbb agama asal
- Ayat yg ditrnkan tak terlibat dgn org yg jahil, tapi mrk ni perlu didakwah juga
- Tiada paksaan dlm agama

Jwpn ketiga
- Ayat yg dlm kertas tu ditrnkan bila wujudnya kaum2 kafir yg tegar & tak mengikut ajaran yg ditrnkan
- Walaupun dah dpt ajaran diaorg still tak nak ikut
- Surah Al-Baqarah --> ckp psl tiada paksaan dlm anuti Islam
- Penulis tekankan psl kenapa ditekankan ttg azab2 di akhirat (perkara ketakutan) --> sbb manusia lebih cenderung utk takut --> bila takut maka nanti dia akan laksanakan tjwb
- E.g mcm takut kat Ah Long bila pnjm duit --> so nnt akan bayar --> ni contoh sy sendiri =p
- Wallahu'alam

Jwpn keempat
1. Sbb2 kufur? : kejahilan, keras hati, tak mendpt petunjuk (*tak pasti sbb yg ni!!!)
2. Utk org yg jahil : kita patut bgtau diaorg psl Islam, kalaupun tak dpt tarik msk Islam, at least tunjukkan Islam tu mudah
3. Org yg keras hati biasanya golongan yg tau psl Islam tp tak nak terima Islam
4. Dlm Al-Quran --> Allah berpesan utk org kufur, khabarkan kpd diaorg 'berita bukan kegembiraan'. Hujahnya --> sbb manusia lebih gentar mendgr balasan drpd berita gembira
5. Islam bukan agama paksaan


Apa pengajaran buat mcm ni?? =) Bersambung...

Allahu'alam

~ kami ~



1 comments:

nora~zizi said...

uwaaa~ *suspense*