Thursday, February 26, 2009

I Will Not Wear Hijab! No Matter What!

video



I would like to share an email sent by a friend of mine...

"I'm so tired."
"Tired of what?"

"Of all these people judging me."
"Who judged you?"

"Like that woman, every time I sit with her, she tells me to wear hijab."
"Oh, hijab and music! The mother of all topics!"

"Yeah! I listen to music without hijab…haha!"
"Maybe she was just giving you advice."

"I don't need her advice. I know my religion. Can't she mind her own business?"
"Maybe you misunderstood. She was just being nice."

"Keeping out of my business, that would be nice..."
"But it's her duty to encourage you do to good."

"Trust me. That was no encouragement. And what do you mean `good` ?"
"Well, wearing hijab, that would be a good thing to do."

"Says who?"
"It's in the Quran, isn't it?"

"Yes. She did quote me something."
"She said Surah Nur, and other places of the Quran."

"Yes, but it's not a big sin anyway. Helping people and praying is more important."
"True. But big things start with small things."

"That's a good point, but what you wear is not important. What's important is to have a good healthy heart."
"What you wear is not important?"

"That's what I said."
"Then why do you spend an hour every morning fixing up?"

"What do you mean?"
"You spend money on cosmetics, not to mention all the time you spend on fixing your hair and low-carb dieting."

"So?"
"So, your appearance IS important."

"No. I said wearing hijab is not an important thing in religion."
"If it's not an important thing in religion, why is it mentioned in the Noble Quran?"

"You know I can't follow all that's in Quran."
"You mean God tells you something to do, you disobey and then it's OK?"

"Yes. God is forgiving."
"God is forgiving to those who repent and do not repeat their mistakes."

"Says who?"
"Says the same book that tells you to cover."

"But I don't like hijab, it limits my freedom."
"But the lotions, lipsticks, mascara and other cosmetics set you free?! What's your definition of freedom anyway?"

"Freedom is in doing whatever you like to do."
"No. Freedom is in doing the right thing, not in doing whatever we wish to do."

"Look! I've seen so many people who don't wear hijab and are nice people, and so many who wear hijab and are bad people."
"So what? There are people who are nice to you but are alcoholic. Should we all be alcoholics? You made a stupid point."

"I don't want to be an extremist or a fanatic. I'm OK the way I am without hijab."
"Then you are a secular fanatic. An extremist in disobeying God."



"You don't get it, if I wear hijab, who would marry me?!"
"So all these people with hijab never get married?!"

"Okay! What if I get married and my husband doesn't like it? And wants me to remove it?"
"What if your husband wants you to go out with him on a bank robbery?!"

"That's irrelevant, bank robbery is a crime."
"Disobeying your Creator is not a crime?"

"But then who would hire me?"
"A company that respects people for who they are."

"Not after 9-11"
"Yes. After 9-11. Don't you know about Hanan who just got into med school? And the other one, what was her name, the girl who always wore a white hijab…ummm…"

"Yasmeen?"
"Yes. Yasmeen. She just finished her MBA and is now interning for GE."

"Why do you reduce religion to a piece of cloth anyway?"
"Why do you reduce womanhood to high heals and lipstick colors?"

"You didn't answer my question."
"In fact, I did. Hijab is not just a piece of cloth. It is obeying God in a difficult environment. It is courage, faith in action, and true womanhood. But your short sleeves, tight pants…"

"That's called `fashion`, you live in a cave or something? First of all, hijab was founded by men who wanted to control women."
"Really? I did not know men could control women by hijab."

"Yes. That's what it is."
"What about the women who fight their husbands to wear hijab? And women in France who are forced to remove their hijab by men? What do you say about that?"

"Well, that's different."
"What difference? The woman who asked you to wear hijab…she was a woman, right?"

"Right, but…"
"But fashions that are designed and promoted by male-dominated corporations, set you free? Men have no control on exposing women and using them as a commodity?! Give me a break!"

"Wait, let me finish, I was saying…"
"Saying what? You think that men control women by hijab?"

"Yes."
"Specifically how?"

"By telling women how and what to wear, dummy!"
"Doesn't TV, magazines and movies tell you what to wear, and how to be`attractive' ?"

"Of course, it's fashion."
"Isn't that control? Pressuring you to wear what they want you to wear?"

[Silence]
"Not just controlling you, but also controlling the market."

"What do you mean?"
"I mean, you are told to look skinny and anorexic like that woman on the cover of the magazine, by men who design those magazines and sell those products."

"I don't get it. What does hijab have to do with products."
"It has everything to do with that. Don't you see? Hijab is a threat to consumerism, women who spend billions of dollars to look skinny and live by standards of fashion designed by men…and then here is Islam, saying trash all that nonsense and focus on your soul, not on your looks, and do not worry what men think of your looks."

"Like I don't have to buy hijab? Isn't hijab a product?"
"Yes, it is. It is a product that sets you free from male-dominated consumerism. "

"Stop lecturing me! I WILL NOT WEAR HIJAB! It is awkward, outdated, and totally not suitable for this society ...Moreover, I am only 20 and too young to wear hijab!"
"Fine. Say that to your Lord, when you face Him on Judgment Day."

"Fine."
"Fine."

[Silence]
"Shut up and I don't want to hear more about hijab niqab schmijab Punjab!"

[Silence]
She stared at the mirror, tired of arguing with herself all this time.
Successful enough, she managed to shut the voices in her head, with her own opinions triumphant in victory on the matter, and a final modern decision accepted by the society - but rejected by the Faith:
"Yes!" - to curls on the hair - "No!" - to hijab.

"Nay! You prefer the life of this world; While the hereafter is better and more lasting."
[Noble Quran 87:16-17]

"You are the best community (Ummah) raised up for (the benefit of) humanity; enjoining what is right and forbidding what is wrong and believing in Allah."
[Noble Quran 3:110]



Allahu'alam



¬imalia¬

Wednesday, February 25, 2009

PROTAZ.. bercanggah dari hak intelek (Siri 2)


Assalamu'alaikum wbt..,

Bismillahi walhamdulillah, kita telah mendengar pelbagai komen.. pro dan kontra berdasarkan entry saya yang pertama.

InsyaAllah pada kali ini, saya akan mengupas lebih lanjut lagi berkenaan isu PROTAZ ini. Bagi saya bila sesuatu perkara itu telah diketahui umum, bermakna perkara itu adalah isu besar. Sebagaimana isu PROTAZ yang sedang kita bincangkan ketika ini.


Baik, perbincangan ini hakikatnya tidak hanya terbatas, terhad dan sempit berkisar tentang pengistilahannya sahaja. Sebaliknya merangkumi segala aspek, termasuk intipati dan kesannya terhadap kita semua menurut pandangan ISLAM. Saya hanya akan menyentuh secara general sahaja tentang konsep asas ISLAM apabila kita membincangkan isu PROTAZ ini.

Konsep yang saya maksudkan ini adalah sebagaimana berikut;

1. ILMU: Segala ilmu yang diketahui dan dipelajari di muka bumi ini sepanjang sejarah ketamadunan manusia adalah ilmu daripada Allah s.w.t. Ini bermakna, segala ilmu samada berkaitan aqidah, fiqh, bahasa, pendidikan, perubatan, kejuruteraan, ekonomi, politik, sosiologi, matematik, astronomi, kimia, komputer dll.. semuanya adalah ilmu yang datang daripada Allah s.w.t. Secara tidak langsung semuanya adalah berasal daripada ISLAM, iaitu daripada Al-Quran dan As-Sunnah/Hadis Rasulullah s.a.w. Tiada pengasingan dalam konteks kesempurnaan ISLAM (Syumuliah). Tetapi terdapat perbezaan taraf antara kesemua ilmu tersebut. Sudah pasti Ilmu berkaitan Tafsir, Hadis, Aqidah, Syariah/Fiqh.. menduduki kedudukan tertinggi di sisi ISLAM berbanding ilmu² seperti perubatan, kejuruteraan, arkitek, ekonomi dsb. Bahkan, pada hakikatnya, semua ilmu yang dipelajari sepatutnya akan mendekatkan diri kita kepada Allah s.w.t. Itulah hakikat, tujuan dan matlamat sebenarnya yang telah digariskan Islam dalam konteks menuntut ilmu. Sebagaimana firman² Allah di dalam Al-Quran yang menyentuh tentang ilmu. Secara ringkasnya segala istilah dan penilaian kita tentang ilmu hendaklah berdasarkan guide line from ISLAM.. not from the west etc.

2. PROFESIONAL: Di dalam Al-Quran, Allah s.w.t. menyentuh dan menyatakan tentang golongan profesional ini dengan menggunakan perkataan 'Alim atau Ulama'. Jelas kedua² perkataan dalam bahasa arab tersebut bermaksud.. orang yang berpengetahuan, profesional dan pakar dalam bidang masing². Hal ini menunjukkan bahawa apa² bidang ilmu sekalipun yang diceburi.. apabila seseorang itu telah mencapai tahap penguasaan yang tinggi.. maka ia telah qualified atau layak untuk digelar profesional dan pakar dalam bidangnya. Perlu difahami profesional tidak hanya sesuai digunakan terhadap white collar working person sahaja. Bahkan istilah profesional ini sepatutnya digunakan terhadap semua bidang ilmu.. menurut perspektif yang telah digariskan ISLAM di dalam Al-Quran dan Hadis. Sebagaimana yang telah saya nyatakan dalam 1st entry about PROTAZ.

Ustaz/ah adalah profesional dan pakar dalam bidangnya. mereka juga working person dalam bidang kepakaran mereka seperti pensyarah, guru sekolah, hakim mahkamah syar'ie, peguam agama, Islamic banking advisor, dll. Begitu juga Doktor, mereka adalah profesional dan pakar dalam bidang perubatan. Engineer, Arkitek, Astronomer, dll semuanya digelar profesional dan pakar dalam bidang masing² apabila telah qualified dan melepasi tahap keilmuan yang tinggi dalam pengkhususan ilmunya.. meskipun tiada doctoral level menurut ukuran manusia. Sebagai contoh telah ramai di kalangan tokoh² ilmuwan yang telah dianugerahkan title Doktor Kehormat walaupun tidak belajar mengikut sistem asas yang telah ditetapkan di universiti².


So.. berdasarkan 2 konsep asas di atas.. kita telah jelas bahawa istilah PROTAZ adalah tidak relevan dan rasional untuk terus digunakan dan diamalkan dalam masyarakat kita. Bahkan sepatutnya istilah PROTAZ ini sepatutnya dimansuhkan penggunaannya.. =). Jika kita merujuk kepada entry saya yang pertama dalam isu PROTAZ ini.. telah saya nyatakan menurut penilaian bahasa istilah PROTAZ ini lebih tepat digunakan ke atas para ustaz dan ustazah kerana mereka adalah profesional dan pakar dalam bidang mereka. Selain itu, mereka juga working person =). Tetapi saya tidak berhajat untuk terus highlight ketepatan penggunaan istilah ini kepada golongan² tertentu sahaja.. samada tepat atau kurang tepat penggunaannya. Kerana secara peribadi saya memang tak bersetuju dengan kewujudan dan penggunaan istilah ini.

KESAN UMUM PROTAZ :

Secara umumnya, apabila istilah PROTAZ ini mula diketahui masyarakat sekitar awal 2000.. mentaliti masyarakat kita terhadap klasifikasi dan nilaian ilmu kian bercanggah dari hakikat ilmu menurut pandangan ISLAM sebagaimana yang telah saya nyatakan di atas. Masyarakat mula mengasingkan ilmu dalam bentuk yang tak sepatutnya. Sebagai contoh.. kita biasa mendengar ungkapan² seperti berikut.. "Ini adalah ilmu agama dan ini bukan ilmu agama" atau "Syariah adalah ilmu agama manakala perubatan bukan ilmu agama". dll.

Ungkapan² seperti berikut tak sepatutnya berlaku kerana semua bidang ilmu adalah termasuk dalam ilmu² ISLAM. Lihat ulama² ISLAM terdahulu.. seperti Ibnu Sina atau Avicenna, beliau merupakan profesional dan pakar dalam ilmu fiqh, perubatan, sains (macam lebah kat tepi tu). dan matematik. Ilmu² tersebut telah jelas semuanya berasal daripada Al-Quran. Manakala Jabir Ibnu Hayyan atau Geber pula, merupakan profesional dan pakar dalam ilmu kimia. Sebagaimana yang telah diketahui.. ilmu Kimia merupakan ilmu yang asasnya berasal daripada Al-Quran sejak 1430 tahun dahulu. Hal ini telah disahkan oleh Dr. Zaghlun Najar, seorang pakar Islam yang banyak menulis tentang mukjizat Al-Quran atau The miracle of Quran. Dr. Zaghlun Najar juga telah mengesahkan ilmu perubatan, astronomi, arkiologi, sains, fizik dan psikologi telah lama dijelaskan dalam Al-Quran sejak 1430 tahun dahulu.


KESIMPULANNYA:

"NO PROTAZ !!.." dan "TIADA PENGASINGAN TERHADAP ILMU² ALLAH !!" kerana semua ilmu datang daripada Allah s.w.t. Sebagaimana yang telah teradapat di dalam Al-Quran dan Hadis Rasulullah s.a.w. Dan yang terdapat di dalam wahyu² Allah s.w.t kepada para Nabi alaihimus salam. yang terdahulu.. dengan kepelbagaian teknologi yang telah kita saksikan pada tinggalan umat² manusia yang hidup sejak ribuan tahun sebelum zaman kita ini.

Lastly, "Say NO !! to term.. Profesional + Ustaz = PROTAZ" kerana semua ilmu adalah sebahagian daripada agama ISLAM dan telah jelas termasuk dalam Syumuliah atau kesempurnaan ISLAM. Hanya ISLAM cara hidup kita. Kita belajar kerana Allah s.w.t. dan kita semua berhak menjadi profesional dan pakar menurut pandangan Allah s.w.t.


HIDUP KITA JUGA UNTUK ORANG LAIN. We Do Care.

We Unite For Palestine. ISLAM For All. =)



Allahu'alam


~ imalia ~


Monday, February 23, 2009

Betulkan niat, betulkan niat & betulkan niat =)



  • Sahaja saya menulis di blog lillahi ta'ala
  • Sahaja saya belajar lillahi ta'ala
  • Sahaja saya melayari internet lillahi ta'ala
  • Sahaja saya buka Youtube lillahi ta'ala
  • Sahaja saya komen di blog org lillahi ta'ala

NANTIKAN ENTRY PROTAZ SIRI KE 2..insyaAllah =)


Allahu'alam


~ imalia ~

Thursday, February 19, 2009

Delay No More!


A man went to a Scholar and said,


“O, Imam, I would like to repent and permanently stop,,

all the sins that I have been committing.



Please Give me an advice,,

that would help me never to disobey Allah,,



And would protect me,,

during any moments of weakness!!



The Imam answered,“If you want to disobey Allah,

then do not disobey him on his land”.



The man asked,“Then, where would I disobey Him?”

The Imam said, Outside His land”.



The man asked,“How can I do that if Allah,

the Glorious, is the Master of all the lands?”



So, the Imam answered,Do you not feel ashamed,

then, to disobey Him on his Lands!



If you still want to disobey Him,

then at least stop eating of his bounties.



The man asked,“How can I survive,

if I do not eat of his bounties?”



The Imam answered,“Do you not feel ashamed,then, to eat of His bounties and disobey Him!



But if you still want to disobey Him,

do that in a place where He cannot see you.”



The man asked,“How can I do that and He is with us"!



"Wherever we are!"



The Imam answered,“Do you not feel ashamed,

then to disobey Him while He is with you wherever you are!



But if you still want to disobey Him,then tell the Angel of Death,

if he comes to get your soul, to wait until you repent!



The man asked,“And who has any power over that?”



The Imam answered, So the Angel of Death,,

will get your soul while you are sinning!!



But if you still want to disobey Allah, then tell the keepers of the Hellfire, when they come to take you there,“I will not come with you”!!



"Can't do that Imam!"


So You eat of Allah’s bounties,disobey Him on his land, while He sees you, and while you can very possibly die while sinning!!You have no power to reject Death or to stop the Angels of Hellfire from taking you

there!



The time you have read this e-mail!


Thousands of people have probably died!


Without Repenting!


You are still alive!


So make a quick change!


For you never know!


Your name might be next on the pending list!


And Remember!!


The person who has just died a while ago!


Was thinking what you are thinking!


"There is still time"


But to No soul will Allah grant delay,,
when its appointed term has come,
and Allah is Aware of what you do.

Quran 63:11


You Have Been Warned!







Regards to Ahmed Abu-Hafez!
Credit to Brother Mirgani





Monday, February 16, 2009

PROTAZ.. bercanggah dari hak intelek (Siri 1)

Assalamu'alaikum wbt..

Sihat semua..? =)

Nak bagi tau anda semua..


"termasuk hari ni, dalam seminggu ni dah 3 kali hati saya terdetik untuk berbicara sejenak tentang PROTAZ.."

Istilah ini cukup masyhur dikalangan pelajar yang tidak mengambil pengkhususan agama seperti saya. Sebenarnya, saya secara peribadi sangat TERKILAN terhadap teman² yang sangat berbangga dan mendokong istilah
PROTAZ. Adakah istilah ini benar? sesuai digunakan dari aspek nilai intelektual yang sebenar? Baik.. tulisan kali ini, kemungkinan merupakan sanggahan bagi setengah pihak. Mungkin juga Perhargaan dan penghormatan kepada yang selayaknya. Apa yang akan saya utarakan pada kali ini, adalah terbuka untuk dinilai dan direspon kembali oleh sesiapa sahaja. Platform dan kapasiti saya sebagai pelajar perubatan dan bukan pengkhususan agama menyebabkan saya rasa sesuai untuk saya counter kembali kesalahan penggunaan istilah ini dari segi teori dan praktikalnya.

PROTAZ menurut istilahnya:

"Sebagaimana yang kita sedia maklum, istilah PROTAZ secara literal terdiri daripada dua perkataan yuang digabungkan iaitu PROFESIONAL dan USTAZ. Secara keseluruhannya istilah ini digunakan bagi melambangkan mereka yang bukan mengambil pengkhususan agama tetapi mempunyai pengetahuan agama yang baik. "
Menurut pemerhatian saya, penggabungan kedua² perkataan tersebut adalah tidak tepat. Ini adalah kerana perkataan PROFESIONAL atau PAKAR merupakan istilah yang digunakan merujuk kepada sesiapa sahaja yang mempunyai kepakaran dalam bidang² tertentu. Hal ini jelas difahami sebagai contoh;

1. Doktor adalah profesional dalam bidang perubatan.
2. Ir. adalah profesional dalam bidang kejuruteraan.
3. Ustaz/ah adalah profesional dalam bidang agama. dll

daripada contoh² yang saya nyatakan telah jelas bahawa penggabungan perkataan PROFESIONAL dan USTAZ telah disalah ertikan oleh sesetengan pihak, apabila mereka merujuk kepada golongan bukan aliran pengkhususan agama tapi mempunyai pengetahuan agama yang baik. Ini adalah tidak benar! dan menyalahi hak intelektual.

HAKIKATNYA PROTAZ adalah sebuah istilah yang salah!!!...


Buktinya.. jika dilihat takrifan dua perkataan tersebut, PROFESIONAL dan USTAZ, menurut kamus dewan bahasa dan pustaka adalah lebih tepat untuk dianugerahkan kepada mereka yang mengambil pengkhususan agama. Iaitu para ustaz dan ustazah.
Para Ustaz dan Ustazahlah yang merupakan PROTAZ yang sebenar. Bukan kita! para pelajar dari bukan pengkhususan agama. Para ustaz/ah adalah PROTAZ yang sebenar kerana mereka adalah PAKAR dalam bidang agama. mereka lebih memahami method pengajian dan selok belok hukum hakam agama. mereka telah berguru dengan para ilmuwan agama yang hakiki. Mereka juga memiliki pengikitirafan rasmi yang sebenar kerana telah mencapai tahap² yang tertentu untuk dianugerahkan title USTAZ dan USTAZAH. Sebaliknya, kita yang hanya belajar dan mendalami agama melalui kelas² tambahan fardhu 'ain yang diajar oleh para ustaz atau ustazah adalah tidak layak bagi kita untuk dinobatkan title PROTAZ ke atas diri kita. Bagaimana pula jika kita hanya mengetahui ilmu agama melalui pembacaan tanpa berguru.?Kelayakan yg boleh diragui. Ini kerana dikhuatiri ilmu yang kita dapat melalui pembacaan itu bercanggah dari hakikat dan realiti adaptasinya.
Secara peribadi saya tidak bersetuju dengan penggunaan istilah PROTAZ, jika istilah itu dinisbahkan selain daripada para USTAZ dan USTAZAH.

Tapi jangan salah sangka =), saya SAMA SEKALI TIDAK MENAFIKAN kesamaan taraf kedua-dua belah pihak, baik Ustaz/ah mahupn Dr., engineer.. dsb bila kita berkata tentang BERDAKWAH..mana kan mungkin hanya ustaz/ah yg mesti menyampaikan dakwah, tak kan di hospital pun mereka juga, selain di masjid, sekolah etc.. So, kita ni lah, di hospital especially adalah medan utama untuk kita berperanan sebagai pendakwah. Sampaikan dakwah melalui akhlaq islamiyah, BED SIDE MANNER dsb.. =) ~ at least jadi muslim/ah solehah yang baik tak pe dah.. =).


=) Sekian dulu, dan sekalung penghargaan saya mahkotakan kepada para USTAZ dan USTAZAH. Anda semua memang BEST kerana besar sumbangan anda sebagai PROTAZ yang sebenar. Dan kita? Barangkali dari segi ruhnya, insyaAllah term ini blh diapply kpd kita berdasarkan kesungguhan kita, bukan sekadar dari kuliah,buku tapi dr ustaz², ulama² muktabar --- Kata seorg sahabat =). Apa kata anda?


Hari ini.. keyboard saya menjadi saksi,
"Sanggahan terhadap PROTAZ dan penakrifannya yang menyalahi hak intelek". Panjang namanya, tak pernah dibuat orang =).Tapi mesej yg bertepatan dgn isi, insyaAllah =)


Bagaimana pula ianya di mata anda? Mari bertukar² buah fikiran, moga dengan adanya penambahbaikan mampu memberi manfaat kpd semua insan, insyaAllah =)


HIDUP KITA JUGA UNTUK ORANG LAIN. We Do Care.

We Unite For Palestine. ISLAM For All.


Allahu'alam


~ imalia ~

Tuesday, February 10, 2009

Mana agaknya jagoan dulu?

Bismillahirrahmanirrahim...

Politik Malaysia semakin hangat!! Berkerut juga memikirkannya.. 'Aduhai, mcm² yg jadi' <sigh> Isu di Perak memang menarik perhatian.

Teringat Dr.Pavel Maruna kata 'Malaysia is a nice country, I went there for 3 weeks, Pulau Pangkor, Langkawi.....' Seronok benar gaya lecturer Pathophysiology ni bercerita, saya anggukkan saja.

'Arent u not thinking to visit Malaysia? U should go there, the foods are good, the beaches are beautiful and the people are nice' ni la dia ayat² promosi saya, sampaikan roommate pun hafal ayat ni dan mula menyakat saya =)

Sekarang saya tidak pasti apa lagi yang boleh saya banggakan. Sedih tengok konflik di sana, terutamanya yang melibatkan mereka yang seagama dengan saya. Aduhai, ada yang bertindak seakan2 tidak takutkan Tuhan. Moga kite semua sentiasa dalam rahmatNya, ameen..moga mereka kembali ke pangkal jalan..

Berbagai sumber saya cuba baca, saya perlukan sesuatu yang telus. Dari main stream media hingga ke media alternatif. Blog² ustaz saya layari, cuba perhati dalil² yg diutara bersama² pendapat peribadi mereka.

Palestin yang masih berdarah seakan tidak berjaya mencuit hati mereka sedikit pun. Teringat saya pada gambar seorang pakcik yg baring di tengah jalan raya sambil memegang bendera Palestin utk menghalang kereta yang dinaiki 'MB Perak' baru, Dr.Zambry sekitar isu di Perak baru² ini. 'Pak cik memang kacak, terbaik la pakcik!!' =)




' Ala, yang kamu dok sibuk² perjuangkan Palestin tu kenapa? dlm Malaysia ni byk lagi masalah lain yg nk difikirkan ' terkedu saya suatu ketika dulu ketika berbincang tentang Palestin dgn seorang rakan.

Mana agaknya jagoan itu? Bagaimana agaknya respon dia kpd situasi di Malaysia kini.

Terharu melihat YB Ir.Nizar yang masih cuba ke pejabat walaupun dihalang polis. Agaknya kenapa beliau masih bersikap begitu kalau beliau tidak ikhlas dalam perjuangan? Beliau sedar akan amanah yang diberikan rakyat kpdnya. Sedar dijadikan dirinya utk dipertanggungjawabkan. Diciptakan manusia utk ditaklifkan.

Fuhh, berat penyataan di atas tu. Kadang² rasa mcm rileks je, mcm tak bawa sebarang amanah je atas bahu ni. Padahal amanah yang dipikul memanggggg berat. Pakai duit rakyat, datang bljr jauh², tapi.... haishhh...usia masih muda, harap²nya tidak tersia² utk perkara yang tidak sepatutnya, harap dpt manfaatkan setiap saat utk kerja² Islam...ameen Ya Rabb

Wahai jagoan, moga kamu lebih sensitif kpd isu umat sedunia. Keluar dari tempurung hidup anda, ambil tahu dunia luar, kerana HIDUP KITA JUGA UTK ORG LAIN.. =)

Mari berbakti, yeay!!


Allahu'alam


¬Imalia¬

Saturday, February 7, 2009

Kita melawan usia. Bolehkah ?

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari ni dengan ketentuan daripada Allah s.w.t.. saya berhajat nak respon tentang satu sindrom yang agak bahaya yang menimpa sebahagian generasi muda macam saya. kadangkala sindrom itu membarah sehingga menyebabkan.. kita hilang motivasi, mudah give up dan lebih teruk lagi rosak mentaliti secara psikologinya

".. kisah kasih antara ibu dan anak, insyaAllah akan saya sambung dalam posting yang lain =).."

Ok, kembali balik pada fokus kita...

Hampir tiap hari kita akan mendengar keluhan mengadu tak larat daripada insan yang masih muda jiwanya.. tapi lagaknya seakan mereka yang telah dimamah usia. Inilah gambaran umum sindrom yang akan saya respon pada kali ini..

KITA MELAWAN USIA. BOLEHKAH ?

~~ jawabnya, sudah tentu boleh.. kan².. kan =)

Semasa kita kanak² dulu, selalunya memang kita aktif.. kadang² kita akan terdengar suara² sinis yang ditujukan kepada kita.. "budak nia hyper active ni..", "terlebih glukosa ni.. terlebih makan gula-gula ni.. tak boleh duduk diam langsung". "aishh.. rimas betul budak ni". dan macam² lagi versi ayat² dan ungkapan sinis. hyper active =).











Sifat aktif ni, berterusan sampai la kita remaja, kita tak boleh duduk diam, tak suka menyendiri, termenung je seperti ayam berak kapur, bak kata bidalan melayu la. Memang pantang hati kita tengok orang yang lembab. Yang perempuan dengan caranya.. yang lelaki dengan caranya.. tapi, sama² aktif. Contohnya la; masa sek. men. dulu, cikgu ajak je nak pergi mana², kita setuju je, kita la yang bawak senarai nama, nak cari orang yang nak join sekali.. tolong cikgu kutip duit untuk rombongan.. dan lain² lagi. Ringkasnya, cikgu boleh bagi idea dan goyang kaki je.. dapat anak murid yang aktif macam kita..

Sepanjang program tu, kita la yang susun jadual, nak buat apa.. kita cakap kat cikgu " tak boleh macam tu, cikgu kena buat macam ni.." lepas tu, tau cikgu kata apa.. angguk dan tersengih je, tanda suka. Dua tiga hari sebelum pergi, kita sibuk ingatkan kawan² kita.. jangan lupa pergi.

Ringkasnya la.. tak nak cerita panjang² nak buat analogi terus.. bermula dari keluarnya perkataan dari mulut cikgu nak ajak pergi jalan² kat mana², sampai la habis.., kita la yang berlari ke sana ke mari.. kita la yang terbongkok².. sanggup berpanas, berhujan dan macam² lagi semata² untuk menjayakan idea cikgu tu. Walaupun letih, keadaan macam tu sikit pun tak menjejaskan kita.. lagi suka ada laa. Jiwa muda la katakan. Masa tu kita memang hebat.. tapi, tu dulu la.. dulu.. sekarang macam mana plak? =)

Sekarang kita dah tak sanggup nak buat semua tu, kurang dah minat untuk benda² macam tu. "memenatkan je, meletihkan je..". biarla org lain buat, kalau kita tak buat, ada la orang lain buat. Orang lain pun cakap macam tu jugak.. saling mengharap. "ada la tu nanti, tengok je la, mesti ada punya" itu la yang kita cakap hari demi hari.. (Sebahagian dari symptom² sindrom orang muda perasan tua..) =).

Kita dah mula berkira penat lelah. Kenapa kita sahaja yang sibuk, sedangkan orang lain rileks je, duduk menyandar.. ada jugak yang langsung tak datang kalau disuruh datang. Mesyuarat umpamanya, kita tak payah la nak buat sibuk, tak de maknanya semua tu.. buat meletihkan badan je.. agaknya macam ni jugak la yang difikirkan oleh orang lain dulu.. semasa kita jadi juara.. orang penting dalam segala keperluan, harapan agama, bangsa dan negara. Padan la.. kita nampak sibuk sangat, mengalahkan orang penting yang sebenar. Tapi pada masa yang sama kita tengok orang lain biasa je.. selesa je duduk bersantai.. macam tak de perasaan je..

Apa yang pasti faktor usia telah menenggelamkan kita ke dunia 'tak pe'. kita dah malas nak bersaing, dah tua. kita rasa tak layak lagi nak buat² sibuk, kita dah tua. kita biarkan je orang muda buat, sebab kita dah tua (kononnya la, padahal baru jadi senior peringkat bachelor.. bukannya betul² tua.. =). Oleh kerana kita dulu pernah jadi muda, jadi kita tau kemampuan orang muda. Sekarang ni biarlah kita melayan usia tua kita. (Suku abad pun tak sampai lagi.. dah perasan tua. Silap² akan merugikan tenaga kerja ISLAM)

Dua tiga paras kat atas tu, menunjukkan kita pasrah pada takdir. Kita pesimis dengan situasi. Kita tak melawan halangan. Kita jadi down. Kita dah hilang talent... dan kita, kita, kita.. yang negatif semuanya..

Kenapa hal macam ni boleh jadi? Mengapakah kita bersikap bagaikan kita bukan kita yang dulu? kita dah jadi orang lain ke? Usia dan jiwa muda seakan tidak dihargai kerana mentaliti kita telah dijangkiti barah PERASAN TUA.. na'uzubillahi min zalik.

Bolehkah kita bangkit dan keluar dari kepompong ni? ada sorang tu cakap; "kita akan jadi lebih tua daripada usia kita jika kita fikirkan kita sudah tua.. sepatutnya apabila kita semakin meningkat tua, kita mesti anggap kita semakin muda".. sebab umur yang diperuntukkan untuk kita dah makin sikit, semakin berkurangan.. semakin hampir pada expired datenya. Kita mesti buat apa sahaja.. macam masa kita nak exam.. semakin dekat dengan exam, semakin kuat usaha kita, masa tak boleh dibazirkan langsung.. rugi. Macam tu jugak la hakikat hidup ini. Beramal dengan bersungguh untuk capai keredhaan
Allah s.w.t sebelum kematian datang menjemput kita. Usaha beramal sentiasa digandakan tiap hari.. Jasa² untuk Islam diperbanyakkan.. langkah² kita dibuka luas mengatasi orang yang masih banyak bekalan umurnya.. tapi, bolehkah?

bolehkah... kita melawan usia tua kita? insyaAllah blh.. kan².. kan =)


Allahu'alam



~ imalia ~