Monday, June 15, 2009

Pengajaran Perkongsian 2 : Dalam masa 5-8 minit...


Sambungan Perkongsian 2


' Alaa..kak Alia, mana aci, tak ingat la baca apa td... '


' Aish, td tu ayat Quran ke hadis tah?.. '


' Hmm, alamak, xtau la nk tulis apa.. ' (tapi si dia, di waktu sesi seterusnya mampu pula menyampaikan point artikel ketika ditanya secara lisan =) )


Pengajaran :

  1. Sentiasa buat sesuatu bersungguh-sungguh. Dlm konteks situasi di atas, bila mana kita membaca benda ilmiah (ilmu agama, ilmu medic etc) , cuba sebaiknya fokus dlm bacaan pertama & niat utk disampaikan pd org lain (insyaAllah lebih membantu utk ingt, pd pndgn lemah sy =) )

  2. Bila kita diberi artikel, oleh kerana dirasakan artikel milik kita, mungkin kita ada perasaan sebegini 'takpela, lps ni blh baca lagi,so xfokus skng pn xpe'...tapi, kita yakin kita akan ada masa utk itu lagi di masa hdpn? hmm.... fikirkan kembali =)

  3. Keperluan utk memaksimum & mengoptimumkan masa sebaiknya kerana masa itu emas, emas itu org syg (betulkan?ke tak? hehe) , maka kena syg masa juga =).. above that, seperti yg dikatakan Imam Hasan Al Banna, tanggungjawab itu lebih banyak dari masa yg kita ada... dah selesai semua tanggungjawab anda utk hari ini? hak diri? hak rakan2, hak jiran? hak fmly?....

  4. Lain org lain kelebihannya, ada yg hebat menulis, ada yg petah berckp. Raikan kelainan ini dgn mendorong mereka menyumbang sesuatu kpd msyt menggunakan kelebihan diri yg ada, insyaAllah =)

Namun begitu, Tahniah!! =) alhamdulillah korang tetap hasilkan point2 yg baik slps disuruh catatkan apa yg korang ingt. Asah sebaiknya kelebihan ni & manfaatkannya utk diri sendiri & hidup org lain juga.


Sesungguhnya, ini adalah peringatan yang paling utama adalah utk diri sendiri


Moga usaha kerdil ini ada nilaian disisiNya, insyaAllah =)


ciptaan Tuhan, memang tiada tandingan =) Subhanallah!


Allahu'alam

~imalia~


0 comments: