Wednesday, August 5, 2009

Darah Anda Bkn Milik Anda


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh =)

Apa khabar? Harapnya sihat sentiasa dlm kesungguhan yg amat utk memelihara nikmat Islam & Iman, ameeeeeeeennnnn

Anda kenal gambar di bawah ni???

Bangunan utama HTAR (Hosp Tengku Ampuan Rahimah a.k.a Klang General Hospital)


Tapi itu dulu, sekarang...


Alhamdulillah, dah tambah bangunan baru =)

Terlalu byk jasa hospital ni, terlalu byk kes2 yg telah diselesaikan. Namun....


Ternyata mmg kurang org yg menderma darah..hmmmm


27 July 2009

' Ramai org derma darah kak? '

' Tak dik, skit je ' (sy tgk pada senarai, kalau ikut termsk darah sy yg ditest, hny sekitar lima utk hari itu)

' Maaf dik, adik tak lps nk derma, Hb adik rendah 11.1, kita perlu min 12.5 '

' Adei, cane blh rendah ni? '

Mama yg berada di sebelah terkekek gelakkan saya. Masakan tidak, tadinya saya bersungguh tertawakan dia sbb tak lepas nk derma darah krn Hb nya 12.3.. 'Tula, gelakkn mama lagi,hehe' .. Saya tersipu2 menahan malu.. 'Adei...'


4 Ogos 2009

' Hai kak, sy nk derma darah '

' Ooo, ni adik yg tak lps nk derma darah, sekali dgn mak pn tak lps tu kan? '

' A ah, betul la tu ' (hebat kakak ni ingt, kiki) ' Ramai org derma darah kak hari ni? '

' Tak dik. Tak sampai 5 org pun '

' Ok, adik lps utk derma '

---------------------------------------------------------------------------------------

' Assalamualaikum mak cik, sy nk derma darah '

' Baik, adik duduk dlm dulu '

' Ramai org dtg derma darah dkt sini mak cik? '

' Tak ramai pn dik '

Memang tak ramai yg menderma...tapi ramai yg memerlukannya...


' Adik derma darah biasa kan? ke Apheresis? '

' Apa tu makcik? ' (saya pn tak tau, hehe)

' Ni kaedah yg kita guna utk ambil cecair badan (plasma) dan platelet tanpa ambil sel darah merah. Kaedah ni lebih lama berbanding yg biasa, 1 jam mcm tu. Tak ramai yg derma guna kaedah ni, sepjg mak cik kerja dkt sini, belum ada perempuan yg derma '

' Kenapa mcm tu makcik? '

' Utk derma ni, perlu perempuan yg beratnya min 60kg dan tak lebih 60 thn '

' Agknya sbb tu tak ramai wanita derma kot makcik, sbb yg muda2 yg nk derma mungkin xtahu adanya kaedah ni atau pn berat tak sampai, hehehe '

' Mungkin la kot dik ye. Tp kalau nk derma memang kena byk minum air. Utk dptkan 1 bag cecair badan tu, kita perlu ambil dari 7-8 bag darah biasa tu, memang mahal, kurang pulak org yg derma kaedah mcm tu '

Pulanglah kamu ke tanah air wahai pljr medic & rebutlah peluang utk menderma darah

6 beg darah ni...


campur dgn lagi 2-3 beg ni...

baru dpt hasilkan 1 beg cecair bdn (plasma)

' Anak makcik tak nak derma darah ni, puas dah makcik pujuk, makcik ckp dkt dia, mak keje dkt sini, along dtg la derma darah '

' Tarik je makcik, hehe ' (tak pn cucuk je amik darah die, hehehe, yg ni saya bermonolog sendirian, hehe)

Mari..main peranan anda.. Lakukan sesuatu

Darah yg kita sangka kita miliki ni pun, bukan milik kita & tiada sebarang persetujuan diperlukan utk menyokong penyataan tadi =)

Sebelum kita yg menjadi mangsa atau mata terus lena selama2nya, teruskan mencari segenap ruang utk menyumbang ;)

Kepada pelajar luar negara khususnya, yang sudah atau bakal berada di tanah air, dermalah darah krn sesungguhnya anda bakal menderma kpd yg memerlukan & kpd diri sendiri utk saham di kemudian hari =)



Mereka memerlukan kita...

HIDUP KITA JUGA UTK ORG LAIN


Allahu'alam

~ imalia ~


7 comments:

segelasair said...

Nak derma tak cukup syarat..huhu

Alia Abdul Rashid said...

=) xpe, niat ada dah alhamdulillah..blh tlg sarankan fmly & shbt2 lain utk menderma insyaAllah =)

al-aman said...

Saya pernah kena cucuk di kedua-dua belah tangan sebab berlaku masalah ketika darah diambil dari tangan kanan saya yg saya niatkan utk memberi. Maka, tangan kiri saya plk kena cucuk alhamdulillah, lancar. Ni salah saya ke, salah yg tukang ambik darah? (--)

~ Nasib baik saya cool.

Ini pula cerita di Mesir. Seorang jururawat perempuan cucuk tangan kawan saya hanya untuk ambil darah utk medical check up. Maka, jarum disuntik masuk ke kulit. Tapi 'kelembutan' jururawat itu menyebabkan jarum suntikan itu tembus keluar pula! Ngerinya!

Sori, jadi mcm posting di blog plk. 'Afwan!

segelasair said...

wassalam..rply dsini ye.. alhamdulillah sht..skrg d penang.. insyaAllah ade jdoh dpt jmp..=)
skrg dmana?

aqilahechizen said...

haa,mesti berat kak alia lebih 60 kg ni sbb tu mak cik tu tny nak derma scr Apheresis ke...hehe..just kidding...=p

ijoy said...

jom derma darah!

Miss jane said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,正妹牆,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站