Monday, December 14, 2009

Hadapi Ujian Dengan 'Cool'!


Adakah anda rasa down memikirkan ujian yg bertimpa2 dtg? Mari, kita sama2 beri peringatan pada diri ;)

1. Senang & susah adalah ujian dari Allah swt

'Setiap yg bernyawa akan merasakan mati. Kami akan meguji kamu dgn keburukan dan kebaikan sebagai cubaan. Dan kamu akan dikembalikan hanya kpd Kami '

(Surah Al-Anbiya' 21 : 35)

- hooo, ayat ni SGT JELAS menyatakan kedua2 keburukan & kebaikan adalah ujian

- korang rasa cane? ujian yg susah atau yg senang lebih byk membantu kita dkt kpd Allah swt? ;) Jwpn dia senang,

e.g kalau dompet kita kena curi, apa kita kata mula2? contoh ayat --> Ya Allah, dompet aku hilang..

e.g kalau kita pass exam? contoh ayat --> nasib baik aku sempat cover soalan tu..


2. Ujian tingkatkan kutipan mata, yeah!

Daripada Anas b.Malik daripada Rasulullah bersabda:Besarnya pahala bergantung kepada besarnya ujian,dan sesungguhnya apabila Allah menyenangi suatu kaum,Dia menguji mereka.Barangsiapa yang redha (atas ujian yang ditimpa) maka Allah meredhainya,dan barangsiapa yang marah,maka Dia marah

[HR.Ibnu Majah : 4021,,dinilai hasan oleh al-Alban]

- bila dpt markah tinggi time exam, kita seronok kan? bila dpt pahala byk, kita patut LEBIH seronok ;) sbb dpt first-hand punya reward dari Allah swt, caya lah! ;)


3. Ujian sebagai quality control kesyukuran kita kpd Allah swt

Ibnu Abbas berkata : “ Allah telah menguji kalian dengan kesengsaraan dan kenikmatan,sihat dan sakit, kaya dan fakir, halal dan haram, taat dan maksiat, petunjuk dan kesesatan.

[Muhammad ibn Jarir at-Thobari , Jami`ul Bayan fi Ta`wil al-Quran : 18/ 440]

Ibnu Zaid rahimahullah berkata ketika menafsirkan ayat di atas berkata : “ Maka Kami(Allah )menguji mereka dengan perkara yang disenangi dan perkara yang dibenci.Kami uji mereka dengan ujian ini agar kami melihat dengan nyata,apakah mereka bersyukur ketika mendapatkan kesenangan dan apakah mereka bersyukur ketika ditimpa musibah."

[Muhammad ibn Jarir at-Thobari , Jami`ul Bayan fi Ta`wil al-Quran : 18/ 440]

- okeh, meh saya cuba bagi analogi mudah, ada org mungkin lakukan mcm2 perkara utk menguji kesetiaan/kesungguhan seseorg terhdp dirinya..jadi perkara yg sama juga diaplikasikan di sini, Allah swt beri mcm2 ujian utk nilai kesungguhan hamba2Nya mengejar redhaNya, cool kan? ;) jadi..hadapi ujian dgn cool! :)

Akan bersambung.. insyaAllah :)

Allahu Ta'ala 'Alam

~ imalia ~

0 comments: