Wednesday, February 4, 2009

Golakan perasaan mereka, kita peduli?

" Emm, tu la.. Dadil nampak mama menangis dalam solat, sebak Dadil..... "

Senyuman yang terukir di bibir saya sebentar tadi lesap. Sms sebelum tadinya mendatangkan ceria kini mengundang duka. Seribu satu persoalan datang menerjah. ' Kenapa mama menangis? '. Hati saya semakin meronta.

Semenjak 2 minggu yg lepas, hampir setiap malam saya dan mama bersms, bermula dari jam 8 jam di Czech (3 pagi di Malaysia) hingga ke 2 pagi Czech. Di setiap sms mama, dpt saya bau kesedihan yg mama rasa. Tapi mama tak pernah bercerita secara terang.

" Salam alia syg..awak tgh study ye, maaf la mama mengganggu. Mama baru lps tahajjud, mama dah doakan alia, anak2 mama, muslimin muslimat di seluruh dunia juga.......... Mama rindu awak sangat2"

" Waaa, bagusnya mama, sejuk perut alia dgr, hehe macam alia pulak yg lahirkan mama...emmm, alia rindu mama sgt2 jugak =) " . Saya cuba buat sedikit lawak, utk mendendangkan hati wanita itu.

" Tak kisah la siapa yg lahirkan siapa, janji bahagia.......... " balasan sms mama seakan tidak menyambut lawak yg cuba saya buat.. Kali ni saya benar2 sedar mama dilanda kesedihan.

"..... Alia tolong mama ye"
" Tak pe la syg, mama tak nak susahkan anak2 mama, mama nak anak2 mama bahagia"

Allah...murni sungguh hati wanita yg bergelar ibu itu. Boleh dirasa bebanan perasaan seberat batu yg dipikul mama.

Seharian badan saya menggeletar, di tengah malam saya kuatkan diri mengambil telefon bimbit utk menghantar sms pada mama, 'kenapa rasa tak sedap hati ni?'.... " Salam mama syg, mama ok ke? Alia rasa tak sedap hati, badan alia menggigil dari pagi, alia tak tau kenapa "

Lama saya menanti balasan dari mama, makin berdengup laju jantung saya. Buku di tangan tidak saya beri perhatian.

..................

Tet..tet... Sekilas pantas telefon itu saya sambar.

" Alhamdulillah, mama ok alia syg. Mama dkt rumah toksu lagi ni, mama harap tak de apa2 yg berlaku, alia jaga diri ye "

Pipi terasa hangat. Alhamdulillah.....

Golakan perasaan mereka, kita peduli?


Allahu'alam




¬Imalia¬


6 comments:

aqilahechizen said...

apa yg berlaku?
kurang difahami..hehe
bz body...
tpkan,bgsnya msg ngn mama sampai 6 jam...anak solehah tonggak keluarga..haha(dah start mengarut)..btw,good luck utk exam yg mendatang klu ada lagi...

Alia Abdul Rashid said...

hehe...tq cik qilah...cerita bakal disambung insyaAllah..

hirumi said...

ni ada bakat jadik sasterawan negara gantikan osman kering.hikhik

ilidash said...

=) waa.dh mula menulis ye my dearest bestfren.. (sama template nmpk :P )

sila2..

suka time ko tulis 'DIA TUHAN YG SAMA YG .....ETC...'

mengingatkn kita betapa bnykya yg die dh tolong..

^_^ miss u a lot

Alia Abdul Rashid said...

ili!!!! hehe..miss u too =) teruskan menulis k..tu mcm dah lama je xupdate..hehe

Miss jane said...

成人論壇,080聊天室,080苗栗人,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人電影,成人遊戲,成人文學,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,正妹牆